Bujinkan Budapest Dojo fényképe.

David Jesse Holt (Dave) (1960-2014) 

 

David Jesse Holt South Lake Tahoe-ban született, Kaliforniában, az Amerikai Egyesült Államokban 1960 június 9-én. David nagyszülei eredetileg német származásúak voltak, és ők még beszéltek németül a családban.

David ninjutsu óráit (amit évekkel később Dr. Masaaki HatsumiBudo Taijutsu”-ra nevezett) a Shadows of Iga Ninja Society-ben (SINS) kezdte, amit Stephen K Hayes vezetett. Dave 1974 február 14-én kezdte első edzését. Véletlenül találta meg a Shadows of Iga Ninja Society iskola szórólapját, amint éppen sétált. A ninjutsu órákat Ohio államban tartották több, mint 3000 km távolságra Dave otthonától, ezért Dave-nek nagy erőfeszítésébe tellett, hogy ellátogasson az órákra, viszont kifejezetten komolyan vette a tanításokat.

Emellett David hivatalos zenész karriert vezetett, mint gitarista, valamint profi jéghoki játékos volt egy csapatban. Ebben az időben történt, hogy Dave barátnője meghalt egy autóbalesetben, amit egy részeg kamionsofőr okozott. Ez Dave-et teljesen elfordította a profi zenei karriertől, az alkoholnak és minden egyébnek köszönhetően, ami ezzel együtt járt (habár később, 2009-ben újra elkezdett komolyan zenét írni és játszani, és több, mint 200 stúdió albumot készített).

Az 1975-öt követő tíz évben David shidoshi rangra emelkedett a SINS-ben, és utazott Japánba, hogy Dr. Hatsumi-tól tanuljon a Honbu Dojo-ban. Idővel a Shadows of Iga Ninja Society feloszlott, és Dave választotta, hogy követi Dr. Hatsumi-t, számtalan Bujinkan szemináriumon való részvétellel és rendszeres Japánba való utazással évente legalább egyszer.

David Holt 1994-ben költözött Magyarországra, Gyöngyösre, pár évvel azután, hogy jövőbeni magyar feleségét megismerte, aki akkor az Államokban tanult. Később Dave Budapestre költözött. Ez idő alatt Dave folytatta edzését és sok különböző harcművészek barátságára tett szert, akik végül is felkérték, hogy tartson ninjutsu órákat. David 1999 október 5-én tartotta meg első nyílt edzését a Fővárosi Művelődési Házban (FMH). Ezután az óra után sokan állították, hogy Dave dojo-ja egy hónapnál tovább nem fog fennmaradni, de épp az ellenkezője történt: David majdnem minden héten tartott edzéseket, egészen 2014-es haláláig. Ez a leghosszabb idő, hogy egy külföldi Magyarországon fenn tudott tartani egy Dojo-t.

A 2002-ben Norvégiában tartott Taikai-on, aminek mottója „A Kelet és a Nyugat találkozik a kapubejáratnál”, Dave-et felkérték, hogy csatlakozzon a Bujinkan-hoz, amit megtett. Felajánlották neki, hogy egy magasabb rangon kezdhet, köszönhetően sokéves gyakorlásának, de azt választotta, hogy a nulláról kezd azért, hogy fair és tiszta legyen. 2010-re megszerezte a Bujinkan-os shihan rangot, egy „mester oktató” japánul. Amíg nem csatlakozott a Bujinkan-hoz, a saját ANITA (American Ninjutsu/Iaido Training Association) rendszerében tanított, egy olyan rang- és tesztrendszerben, ami majdnem megegyezett a SINS-szel. Miután csatlakozott a Bujinkan-hoz, dojo-ja megkapta a Ginrei Dojo nevet, jelentése „Ezüst csúcsú hegy”. A későbbi években a névhez hozzátették a szavakat „Arashi Tennin”, melyeknek jelentése „Mennydörgés” és „Láthatatlan mennyei út”.

A 2002-ben tartott éves nyári táborban több, mint 150-en voltak. Ekkor ez volt a messze legnagyobb dojo Magyarországon, és ezt a rekordot a mai napig nem döntötte meg senki. 2003-ban David Holt volt a házigazdája az első legnagyobb ninja szemináriumnak Magyarországon, melyet Ed Martin tartott, ismertebb nevén Papasan – 15 danos Bujinkan Shihan.

2006-ban megnyílt Budapesten a Butokugan harcművészeti központ, és David volt az első ember, akit megkerestek a Butokugan vezetői, hogy Budo Taijutsu-t tanítson. A Ginrei Dojo egészen a központ bezárásáig itt tartotta edzéseit.

David életének utolsó éveit szerencsétlen események kísérték végig, édesanyja halála 2010-ben és felesége által javasolt válás 2011-ben. A rákövetkező években David egészsége meglehetősen romlott, de soha nem adta fel, és egészen addig tartott edzéseket és írt zenét, amíg hirtelen el nem távozott 2014-ben egy szerencsétlen időpontban karácsony és szilveszter között, amikor senki nem volt körülötte, hogy segítsen.

David egész életében segített a körülötte lévő embereknek boldogabbá tenni életüket, hogy megtanulják, hogyan védhetik meg magukat akármilyen szituációban és hogy jobbá tegyék életüket. David mindig nagyon odafigyelt tanítványaira, és sokan közülük hálásak a számlálhatatlan hozzájárulásnak a Budo Taijutsu terjesztésében, úgy ahogy Dr. Masaaki Hatsumi tanította és, hogy minden egyes edzésen a legjobbat nyújtotta minket tanítva.

 

Mokasz Jorgosz (1990-)

 

1990-ben született Budapesten. Gyerekkorában sokat piszkálták a nagyobbak kis termete és szemüvege miatt. Ugyanakkor nagy rajongója volt a hong kong-i akciófilmeknek, s a „Részeges karatemester” c. film volt, ami rábírta arra, hogy karate edzésekre járjon. 2005-ben Pozsonyba költözött családjával, és idővel ráébredt, hogy nem ez a harcművészeti ág az, amit igazán magáénak érez. Mivel anno a kemény gimnazista évek és az idegen ország nyújtotta más lehetőségek úgy adták, a Wing Tchun Kung Fu kínálkozott a legjobbnak. Az érettségi idején a tovább tanuláson kellett gondolkozni, el kellett határozni, merre is szeretne továbbmenni. Kis korától kezdve volt egy gondolat a fejében, hogy szeretne egy saját harcművészeti iskolát, de amíg a sors nem hozta őt abba a helyzetbe, hogy kénytelen lépni, elfeledettnek tűnt ez az álom.

2010 nyarán visszaköltözött Budapestre, és a Testnevelési Egyetemen (akkor még Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kar) megkezdte testnevelő-edző szakon tanulmányait. Ugyanebben az időszakban kezdte meg a Shaolin Kung fu és a Ninjutsu egyidejű gyakorlását, melyeket mai napig párhuzamosan űz. Már korábban voltak elképzelései a ninjákról, de csak a felületet ismerte, mint az „árnyék harcosai”, meg „profi kémek”, szeretett volna autentikus forrásból tanulni, hogy elmélyítse tudását. Több dojo látogatása után Dave dojo-ja mellett döntött. Érezte abból a másfél órányi beszélgetésből, miközben figyelte az edzést, hogy a mester milyen mély tudással és tapasztalattal rendelkezik, valamint mekkora türelme van és milyen szeretettel, odaadással bánik a tanítványaival, és adja át a Ninjutsu művészetét.

Azóta folyamatosan részt vesz az edzéseken és a dojo tevékenységében segít. 2014 szeptemberében Dave jóváhagyásával és ajánlásával kijut Japánba, hogy személyesen Dr. Hatsumi Masaake-nál és a többi japán shihan-nál eddzen és vizsgázzon. Ez alatt az idő alatt sikerült letennie az 5 danos vizsgát, megszerezte a Shidoshi rangot, kiváltotta az éves Shidoshi-kai tagságot, mellyel ki tudta váltani az oktatói jogosultságot. Ugyanebben az évben Dave elhunyt, a dojo működése átmenetileg szünetelt, csapattársaival a családjának segített.

2015 februárjától ő volt az egyetlen, akinek oktatói oklevele volt Japánból, valamint csapattársai is tudták, hogy edzői pályára tette fel az életét, így közös megegyezéssel ő lett a Ginrei Arashi Tennin Dojo hivatalos vezetője. Azóta folyamatosan tartotta megmaradt csapattársaival az edzéseket, valamint részt vesz más oktatók szemináriumain Magyarországon és külföldön.

Dave halála után az 1934-ben született Ed Martin-t (Papasan) hivta meg minden évben Budapestre szemináriumot tartani, mivel őt tekintették a dojo mentorának és vezetőjének. 2017 májusában legutolsó látogatásakor Jorgosznak adományozta a 6. dant. Július 13-án 82 évesen Papasan elhunyt.

2017 decemberében komolyabb vizekre akart evezni Ninjutsu terén, és miután a Ginrei Dojo széthullott, csak ún. emlékben maradt fenn, minden vezető fekete öves saját dojot nyitott. Ekkor alapította meg a Bujinkan Budapest Dojot, amit azóta egyedül vezet.

 

Harcművészeti pályafutás

 

 

2001-2005 Goju Ryu Karate

2008-2010, 2020- Wing Tchun Kung Fu 

2010-2014 Judo tanulmányok és szakmai gyakorlat végzése gyakornokként a Testnevelési Egyetemen

2010- Shaolin Kung fu és Ninjutsu

2014. szeptember 16. – sikeres Godan (5 dan) vizsga Japánban, a Hombu Dojoban Hatsumi nagymester jelenlétében, Shidoshi rang (Bujinkan rendszer)

2015. december - hivatalos vezetője a Bujinkan Ginrei Arashi Tennin Dojo-nak Magyarországon.

2015. december 23. - Junin rank (A.N.I.T.A. rendszer)

2017. máj. 28. - Roku dan (6 dan) Papasan vezetésével (Bujinkan rendszer)

2017. december – Bujinkan Budapest megalapítása

2020. augusztus - Wing Tchun Kung Fu oktatói jogosultság